Много хора асоциират многократните пелени с миналото, но те имат своето важно място в 21 век. Все повече се усещат неблагоприятните ефекти, които консуматорският начин на живот има над заобикалящата ни среда. Планетата е пренаселена, замърсена. Ресурсите се изчерпват. Земята страда. Храната ни е замърсена или пълна с химикали, нискокачествена. Дрехите, козметиката, всичко, което ни заобикаля сякаш става все по-вредно. Родителството е подходящ момент да се замислим върху тези неща и да се опитаме да живеем по-чисто и отговорно заради своите деца. Многократните пелени са един добър начин да ограничим достъпа на бебето до част от вредните химикали, на които иначе би било изложено и да намалим количеството боклук, който изхвърляме. И не само това. Предимствата на многократните пелени са много.

Безопасност, здраве, комфорт

Това е може би най-сериозната причина за един родител да избере многократните пелени. Заобиколени сме от най-различни химикали, а ефектите от много от тях предстои тепърва да бъдат открити. За бебето повечето родители избират специални прах за пране, почистващи препарати, козметика, които да са възможно най-чисти и натурални. И все пак малко родители се замислят за пелените, които са в директен контакт с кожата на бебето през по-голямата част от времето през първите години от живота му. В еднократните пелени се откриват диоксини, натриев полиакрилатен, трибутил-калай, летливи органични съединения, бои, аромати, пластмаси и др. съединения, които се свързват с появата на кожни реакции, нарушение на функционирането на черния дроб, увреждания на имунната система, нервната система, ендокринната система и половите функции, синдром на токсичен шок и др. Освен вредата памперсите са и неприятни. Опитайте се да си представите усещането от носенето на памперс. Спарването. 24/7 за една или две години. Бихте ли се подложили на това?

От друга страна многократните пелени не съдържат химикали, направени са от дишащи материи със сертификати за качесвто и безопасност. Бебешкото дупе е обгърнато в мек памук, бамбук или друга приятна материя. Усещането наподобява много повече носенето на бельо, макар и по-дебело. Неслучайно при употребата на многократни пелени отпада нуждата от използване на кремове за подсичане. В повечето случаи подсичането и обривите в зоната на пелените са причинени от спарването и химикалите в памперсите. Това е и причината много родители на бебета с чувствителна кожа да изберат този вариант.

Грижа за природата

 

Един памперс се използва няколко часа, пакетира се грижливо и заминава на своя път към сметището, където прекарва следващите около 500 години. Едно бебе изпозлва около
4000 – 5000 памперса през първите две години от живота си.

 

Презз 2016 в България са родени 64 984 бебета. Умножаваме по две, понеже повечето бебета ползват пелени средно до 2-годишна възраст, това прави 649 840 000 памперса на сметището годишно! За сравнение: 16-24 многократни пелени са достатъчни за целия период на носене на пелени, могат да се ползват и от следващо дете. За производството на тези памперси също се изразходват огромни ресурси. Все повече хора осъзнават въздействието на продуктите за еднократна употреба над природата, а цената, която всички рано или късно ще платим (и вече плащаме) е висока. В Интернет може да се намерят много изчисления на разхода на вода/перилен препарт и е доказано, че дори с повечето пране, което многократните пелени налагат, все пак те са много по-екологично отговорен избор. Грижата за околната среда е едно от най-важните неща, на които един родител трябва да научи детето си и това започва от самото начало.

Бюджет

Безспорен е фактът, че многократите пелени са от голяма полза за семейния бюджет. В зависимост от възможностите на домакинството има различни класове пелени. Дори и най-скъпите и модерни такива, заедно с разхода за вода, ток и перилен препарат, са в пъти по-евтини от еднократните пелени, които биха били необходими за едно бебе. Ако се насочим към по-бюджетни пелени, то сметката може да излезне много тънка. Цените на пелените варират между $3 на бройка (за китайски пелени) до $20-$30 и повече за маркови такива (повечето са ръчно направени бутикови пелени). 16-20 пелени са напълно достатъчни и ако те са едноразмерни (регулират се за да пасват както на новородени така и на 2-3 годишни деца) няма да има нужда от повторно купуване на пелени докато детето расте. Също така използваните пелени могат да бъдат продадени или използвани повторно със следващо бебе, което допълнително подпомага бюджета. Многократните пелени могат да се перат веднъж на 2-3 дена, заедно с други бебешки дрешки, чаршафи и тн. При повече налични пелени може да се пере и по-рядко.

Надежност

Многократните пелени се справят много по-добре със задържането на експлозиите от течно бебешко ако, с които много родители, ползващи еднократни пелени, се борят. Край на цялостната смяна на дрешки, понеже памперсът е пропуснал. При многократните пелени забравяте за това.

 

Визия

Визията на многократните пелени не може да се сравнява с тази на еднократните. Сякаш да сравним красиви обувки с еднократните найлонови калцуни, които дават по болниците, при влизане на външни лица. Пелените са шарени и разнообразни, изработени от качествени материи с красиви принтове. Различните модели, цветове, десени и детайли могат да паснат на всеки вкус. Многократните пелени са свеж аксесоар от облеклото на бебето, а в летните месеци могат да бъдат и основен елемент. Това може би е една от причините те да се превръщат в такава страст при много от майките, които ги позлват.