Представяли ли сте си някога, че едно бебе на 8 месеца може да е без пелени? Да лази, играе и спи само по гащички? И аз не бях, докато не го видях с очите си.
Признавам си, отначало, когато чух за ЕБХ (естествена бебешка хигиена) ми се видя доста странно, да не кажа откачено. Как така ще се приучва малко дете към гърне, особено пък бебе?! Явно хората прекаляват с ествествените идеи, си казах аз, но все пак се поинтересувах. След това вече не ми се виждаше толкова странно, а по-скоро невъзможно. И така ето ме днес, пишеща статия за същото това странно нещо, което на всичко отгоре се старая да приложа и с моето дете.

Естествената бебешка хигиена се е практикувала много преди съвременните пелени да съществуват, и се практикува и до днес в части от света, където те са недостъпни. Все повече родители от западните общества също се обръщат към нея, стремейки се към отглеждане на детето по начин, който е най-близо до неговата природа.

ЕБХ е нежен подход към нуждите на бебето да бъде сухо и чисто. Може да започне още от самото раждане, защото се основава най-вече на комуникацията между бебето и родителите, основно, разбира се, майката. Ние хората, също като животните, се раждаме с вроден инстинкт да бъдем сити, в безопасност и чисти. Посредством своя плач и други звуци бебета изразяват своите нужди и очакват от нас да ги разберем и да им отвърнем. Само че в днешно време сме забравили, че освен “гладен съм”, “спи ми се”, “боли ме”, “гушни ме”, има и “ще пишкам” и “ще акам”. Последното при новородените дечица е всъщност доста отчеливо и смея да кажа мнооого смешно. Колкото и да бях изтощена в първите дни и месеци на моя син, някак ръмженето му, че ще ака, ме забавляваше. Мнооого трудно се оказва това отделяне за мъничкото човешко телце. Но да се върнем на темата, как всъщност родителите успяват да практикуват ЕБХ.

На първо място чрез НАБЛЮДЕНИЕ.
Както вече споменах, бебетата показват кога какво искат. Понякога това става чрез сигнали на тялото като например мръщене, вдигане на вежди, втрисане, извиване на тялото и други. По-големите бебета могат да се хващат за гениталите, да показват с пръстче мястото за издържане/гърнето, изведнъж спират това, което правят, и застават мирно, будене от сън. Освен чрез тяло, те ни показват и чрез звуци – ръмжене, мрънкане, викане, рев.

Следва ВРЕМЕТО
Бебетата имат свои ритми на изхождане като обикновено пишкат и акат по сравнително едно и също време, което се мени според възрастта и промяната на навиците на детето. В повечето случаи винаги се изпишкват непосредствено или малко след сън, което често е и първото време, по което родителите започват да издържат детето или да го слагат на гърне, ако е по-голямо.

Трета е ИНТУИЦИЯТА
Това е може би нещото, което на пръв поглед звучи най-странно. Но ако се замислим, в началото, когато поемем детето в ръце, ние разчитаме най-вече именно на своите инстинкти, за да удовлетворим нуждите на пеленачето. Като родители ние неусетно се научаваме да различаваме всеки един плач на бебето, всяко едно гукане, всеки един звук. Същото е и с нуждите му – да яде, да спи, да се напие с вода, да се изпишка, да се изака. Когато започнем да издържаме бебето някак неусетно понякога ни спохожда мисълта “Пишка му се”, “Дали не му се ака”, “Да пробвам да го изпишкам?” И много често се оказваме прави.

 

В следващи статии ще разгледаме по-подробно кога и как може да започнете с ЕБХ, как да съчетаете ЕБХ с пелени и други въпроси.