По повод Деня на перинаталната загуба – 13 юни, който се отбелязва за пети път в България, фондация “Макове за Мери” организира представянето на книгата “Сестра ми Мая от небето”.

Автор и съставител e Бояна Петкова, a илюстрациите са дело на Весела Кучева.

У нас все още трудно говорим по темата за перинаталната загуба. Книгата е предназначена за семейства и деца преживели загубата на бебе.

 

“Макове за Мери” е фондация за подкрепа на родители, преживели интраутеринна или перинатална смърт на дете. Това означава, че бебето им е починало в утробата (и се е родило мъртво) или в първите часове, дни и седмици след раждането. В България до момента няма подобна организация, която да е посветена на специфичните нужди на тези родители и да ги подкрепя в процеса им на скърбене. Сред целите на фондацията са изграждане на групи за психологическа подкрепа, издаване на брошури, книги и други печатни материали за родители и медицински специалисти, провеждане на обучения за медицински специалисти с цел сенсибилизирането им към страданието и нуждите на тези родители, провеждане на информационни кампании и кампании на национално ниво за подобряване на болничните практики в случаите, когато едно бебе се ражда мъртво или загива скоро след раждането. Не на последно място, фондацията си поставя за цел да работи за превенция на интраутеринната и неонатална смъртност в България.

В книгата се разказва за преживяванията на малката Марта, чието семейство е загубило второто си момиченце, Мая, преди раждането. Целта й е да отвори пространство за разговор между родители и деца по тази трудна тема, да им даде увереност, че такъв разговор може да се проведе, и да ги окуражи, защото и двете страни имат нужда от него.

 

И все пак един подкрепящ разговор би бил добре дошъл. Създателите ви очакват на 16 Юни от 18.30часа в Пекарна The Art Of Love.

Събитието във фейсбук можете да последвате тук.