След 01.06.2017г. изразът “Танцът на любовта” вече има ново значение. Сега ще ви разкажем защо.

 

 

По случай празника на детето, в парк “Гео Милев” се организираха игри, работилници, раздаваха се подаръци, балони, имаше музика, опера и още изненади за малки и големи. Празникът с приказното име “Алиса в страната на чудесата” беше организиран от Първите седем.

Част от събитието беше и едно малко бебеносещо изложение, организирано от Библиотека за слингове – Slingoteka, Библиотека за слингове Wrap Your Heart, Библиотека за слингове Da!Do Mama, Рошаво, Сгушени, P.S Обичам те, Koala Baby.

Основна цел на участието им в събитието беше популяризирането на бебеносенето: представяне на ползите от него, както за децата, така и за родителите, показване нагледно на близостта и връзката, която се изгражда с бебето, свободата, която предлага носенето, както и необходимата адекватна информация за правилно и безопасно носене. Сертифицираните консултанти по ергономично носене на бебе предоставиха ценни съвети и възможност да се пробват различни видове ергономични носилки.

 

 

Най-важното послание, което майките се надяват да стигне и извън пределите на парк “Гео Милев”, беше това за важността от правилното и безопасно бебеносене. Важно е да се следват основните правила и да се разграничи ергономичната носилка от широко разпространеното, но не толкова удобно и безопасно “кенгуру”.

Правилното ергономично носене отговаря на следните правила:

 

  • Да се носи в поза „жабче“, при която крачетата на детето са с опора от коляно до коляно, като освен това колената са по-високо от нивото на таза (формата на буквата „М“). Тази позиция е важна за правилно развитие на тазобедрените стави.
  • Добра опора на гърба, която поддържа естествената С-образна позиция на гръбнака.
  • Ергономичната носилка трябва да е добре стегната за да поддържа бебето в правилната позиция, близо до тялото на носещият, без да увисва и да се измества.
  • Бебеносещият трябва да има видимост към бебето и да следи за дишането. Главичката не трябва да е покрита от плат и не трябва да е долепена до гърдите на бебето за да не се прекъсва въздушния поток.
  • При правилна позиция бебето е достатъчно високо, за да може майката спокойно да целуне главичката му.

 

Танц с бебе

 

Акцент на събитието беше красивият танц на бебеносещи майки (така нареченият “бебеносещ флашмоб”). Десетки майки се стекоха в парка, за да танцуват заедно със своите деца под лъчите на жаркото слънце. Прегърнали най-милото си в ергономична носилка, те танцуваха, смяха се и се веселиха заедно, показвайки как бебеносенето дава свобода.

Невероятно красивата и същевременно лесна (за да могат да се вклчат повече майки) хореография беше изготвена от Ана Митева с помощ от Криси Пондева (Сгушени).

 

По няколко думи от всички, включили се в организацията:

 

“Щастлива съм, че открих тази близост, която споделям с моето дете. Щастлива съм, че открих тези прекрасни момичета, с които споделям много сходни представи, идеи и най-вече подход и грижа за най-ценното ни – нашите деца. Носих моето бебче и преди да се роди, нося го и сега, ще нося спомена за тези дни, в които сме били неразделни. Нося те винаги, мое малко слънчице!”

Марина Божкова-Гигова, Библиотека за слингове Wrap your heart

 

 

“Виждайки колко сме много, колко сме различни, но все пак обединени около идеята да носим децата си, се почувствах горда – горда, че съм част от всички тези майки. Радвам се, щастлива съм, че имам възможността да предам този заряд, това удобство от носенето на бебето, тази топлина, тази нежност и на другите! За мен е чест да уча младите родители на всички тънкости, свързани с правилното ергономично носене, да им вдъхвам сили и кураж, че ще се справят, а техните усмивки са моята най-голяма награда.”

Христина Лисник, Библиотека за слингове Слинготека

 

 

 “Когато се появи на бял свят моето момиченце, имах една единствена цел – да отгледам здраво и щастливо дете. В желанието си да намеря най-добрите практики за отглеждането й, попаднах на бебеносенето – хилядолетна традиция, която е в пълна хармония с идеята за естественото родителство. С времето осъзнах, че ползите от него, както за бебето, така и за майката, са неоспорими и това знание трябва да достигне до колкото се може повече майки. За мен популяризирането на бебеносенето се превърна в мисия, защото мисля, че всяко дете заслужава най-добрия старт в живота си!”

Кристина Пондева, Сгушени

“Моята Вселена, споделена с новата Вселена на моето дете! Бебеносенето ми помага да правя това което обичам, дава ми свобода и независимост. Аз съм танцьор и хореограф – връщането ми в залата стана по-малко от месец след раждането. Идеята да нося своето бебе дойде съвсем естествено. С малката сме неразделни, затова я взех, гушната в мен, още на 30-тия й ден. След това съвсем естествено се появи “Мама и бебе танцуват”. И така: мама се движи, танцува, общува с други и е щастлива, а бебче е гушнато в мама и усеща всяка нейна вибрация!”

Ана Митева, Хореограф 

“Открих бебеносенето, когато синът ми беше на 5 месеца и оттогава се радвам на предимствата, които ми дава то, дава ми възможността да знам, че детето ми е в безопасност и е щастливо. Прекрасно е, че мога да взема участие в толкова полезна инициатива, като популяризирането на бебеносенето и да познавам хората, с които ме свърза тя!”

Гергана Коджебашева, Библиотека за слингове Da!Do Mama

“Знаех, че очакваме купища майки с носени бебета, но бебеносещата тълпа все пак ме изненада и възхити с многобройността и заразителната си енергия. Тези майки бяха там, за да покажат, че с бебе можеш да се забавляваш, да се движиш свободно, да си част от събития, да живееш шарено и въобще да останеш вярна на себе си – заедно с бебето и не за негова сметка. Толкова майки и бебета, обединени от всичко това, което им дава бебеносенето – незабравимо!”

Мирослава Филипова, Рошаво

“Открих приказното усещане да нося моето малко бобче в слинг, близо до сърцето си точно преди 4 години и 6 месеца! Сега, когато я гледам да расте, съм още по – убедена, че няма нищо по-ценно от това да видиш света през очите на детето си и да му покажеш, че няма от какво да се бои, защото има ТЕБ! Бебеносенето се превърна в мое вдъхновение, за да създам “P.S. Обичам те” – първия български бранд за мей – тай слингове. То стана повод за прекрасни запознанства, нови приятелства и луди спомени! Срещата ми с всички слънчеви момичета и техните щастливо носени бебета ме изпълни с много усмивки и надежда, че нашите деца ще сътворят един по-различен свят… свят, в който има много повече любов, топлина и грижа за другите.”

Албена Танева, P.S Обичам те

“Нашата мисия е да направим бебеносенето достъпно за повече семейства в България. Близостта с малкото човече е най-прекрасното чувство, което един родител може да изпита. Затова се стараем най-напред да ви дадем правилната консултация, а след това да ви препоръчаме най-подходящата носилка от разнообразието, което предлагаме. Ще продължаваме да ви изненадваме с нови възможности.”

Димана Драгушева – Искренова, Koala Baby

 

 

снимки: Дени Кирилова