Бебеносене

Под термина “бебеносене” се разбира носенето на бебето в слинг, ергономична раница или друга подходяща носилка плътно до тялото на майката или друг възрастен. Бебеносенето носи много ползи, както за бебето, така и за този, който го носи.

Човешките бебета се раждат безпомощтни, те не биха могли да оцелеят сами и имат постоянна нужда от майките си. Контактният плач е характерна тяхна черта. Те не могат да се придвижат сами в пространството, а движенията им са силно ограничени. За тях е изключително важен контактът – физически и визуален. Именно затова бебеносенето е толкова важна и съществена част от естественото родителство. То дава чувство за сигурност на новородените бебета, въздействайки позитивно върху тяхното развитие, защото детето чувства топлината на майката/бащата, чувства сърдечния й/му ритъм, усеща аромата им, чувства и чува гласа им, гушнато е и се чувства сигурно. Бебеносенето наподобява носенето в утробата, предоставяйки комфорт, топлина и сигурност.

 

Какви са ползите за бебетата?

 • Носените бебета плачат по-малко и са по-спокойни – изследванията показват 43% по-малко плач като цяло и над 50% по-малко бебешки плач във вечерните часове.
 • Носените бебета научават повече – тъй като носените бебета са като цяло по-спокойни и плачат по-малко, наблюдават и изучават света около тях.
 • Подпомага се оптималното развитие на централната нервна система – носенето стимулира нервната система чрез допир, обоняние, движение, дава повече възможности за изграждане на причинно – следствени връзки.
 • По – добри физически показатели – носените бебета се справят по-добре със собствената си терморегулация. Дишането и сърдечния им ритъм са по-стабилни. По – добро развитие на опорно-двигателната система и на вестибуларния апарат.
 • Подпомага кърменето – когато майката носи бебето си, тя по – лесно и бързо може да откликне на нуждите му. Бебеносенето има благоприятно въздействие върху притока на кърма посредством отделянето на окситоцин.
 • По – бързо социализиране и „очовечване“ на бебето – носените бебета имат възможност да участват активно в живота на този, който ги носи.
 • Успокоява симптомите при бебета с рефлукс, т.е. има благоприятно въздействие върху храносмилането чрез постоянния масаж на стомахa.

 

Какво дава на майката?

 • Свободни ръце – активна у дома, с бебе до сърцето, жената може спокойно да извършва ежедневните си задачи, без да се налага да избира между тях и детето си.
 • Повече възможности за социален живот и почивка – майките имат възможност да си почиват повече и са по-склонни да имат активен социален живот.
 • Намалява рискът от следродилна депресия.
 • Улеснява грижата за по-големите деца в семейството.
 • Улеснява придвижването. Например пътуването в градския транспорт или качването по стълби се улеснява значително, когато детето се носи в ергономична носилка.

 

Безопасно бебеносене

 

Защо да носим бебето в ергономична носилка?

Когато избираме приспособление за носене, е от съществено значение то да е ергономично и подходящо за възрастта на бебето ни. Ергономичните носилки поддържат в оптимална позиция бебешкото тяло, като така подпомагат правилното развитие на гръбнака и тазобедрените стави. При правилно носене няма ограничение във времето, което бебето може да прекара носено. То не се натоварва и свръхстимулира. Качествената и правилно поставена носилка разпределя равномерно тежестта и носещият не изпитва болка, няма опасност от травми на кръста и гръбнака.