Кърмене

Майчиното мляко е най-добрата храна за едно бебе. То е създадено специално за бебето и променя състава си според неговите нужди. Помага за правилното функциониране на храносмилателната система, спомага за изграждане на по – силен имунитет, тъй като с кърмата детето поема антитела от майката. Създава усещане за близост, което кара детето да се чувства сигурно, обичано, закриляно, спокойно.

Кърменето носи здравословни ползи и за майката. То съдейства за по – бързо свиване на матката и съответно по – бързо възстановяване на организма. Подобрява настроението и намалява чувството за тревожност благодарение на отделянето на хормона окситоцин. Намалява риска от рак на гърдата, рак на матката, рак на яйчниците.

Световната здравна организация препоръчва кърменето да стартира в рамките на първия час от раждането и да продължи на поискване – когато и колкото бебето желае (денем и нощем). Препоръките са за изключително кърмене до 6 м. възраст след което плавно захранване, като кърменето остава в менюто на бебето минимум до годинка, препоръчително поне до 2 г. възраст. 

Според изследванията на Световната Здравна Организация едва 2% от жените на планетата имат физиологичен проблем, който им пречи да кърмят децата си. Това ознаава, че всички останали могат да кърмят. Началото на кърменето не винаги е лесно. Жените имат нужда от подкрепа и правилна информация. В помощ на кърмещата жена има консултанти по кърмене, които са специално обучени да съветват, помагат, подкрепят. При проблем всяка майка може да се свърже с някоя от двете доброволни организации, работещи в България, и да поиска помощ. 

Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”

Ла Лече Лига

Световна седмица на кърменето 2017

И тази година, отбелязваме Световната седмица на кърменето. От 1-ви до 7-ми август, за поредна година, хора и организации, ще обединят усилия под наслов „Подкрепяме кърменето заедно“. Идеята е, чрез повече обществена, политическа и медийна подкрепа, да се върви към...

„На светло“ – един проект в подкрепа на кърменето на обществени места

През месец май организирахме нашият първи проект – „На светло“, в подкрепа на кърменето на обществени места. Идеята е да бъдат заснети майки как кърмят децата си в градска среда, а снимките да покажат колко е естествено и красиво това.

Михаела – начало на кърменето след секцио

Моят съвет към всички бъдещи майки – слушайте само себе си и детето си, никой друг. Бъдете готови да изтърпите малко дискомфорт в началото, усилията си заслужават. Но най – важното е желанието. Ако наистина искате да кърмите детето си, нищо няма да може да ви спре, дори и да родите секцио.