Естетсвено родителство

 

 

Естественото родителство (от английски Natural Parenting – NP) е начинът, по който Майката Природа е предопределила да бъдем родители и да отглеждаме поколението си. Това е съвкупност от нашите инстинкти, които се предават генетично от векове, то е комплекс от родителски грижи преди, по време и след раждането. В днешно време терминът се среща и като нежно родителство, съзнателно родителство, привързано родителство.

Нежността – това е по – живописният и бавен път към родителството, при който децата ни достигат всяко важно събитие тогава, когато му дойде времето, без да се случва нещо насила.

Съзнателното се крие в това, че родителите търсим отговор на въпроса „Защо?“. Не се доверяваме сляпо на статуквото – правим собствено проучване за всичко, което ни вълнува и вземаме решение на база факти, а не на база мнението на околните.

Привързаността е това, което заздравява връзката родител – дете, и тя е наша цел, независимо от обстоятелствата. Това е най – важният фактор, които определя бъдещото емоционално здраве на децата ни.

Няма две семейства, които да практикуват NP по еднакъв начин, но има основни принципи, които са общоприети за този начин на живот. Идеите, към които естествените родители се придържаме, може да не са спазени всички, но ги пазим в съзнанието си като своеобразни цели. Основно NP включва: максимално естествена бременност и раждане – без излишни лекарски намеси и интервенции, кърмене на поискване, емпатия към нуждите на бебето, физически контакт и близост с бебето, отговорност към екологията и любов към природатаи др.

Най – важното нещо е съзнателно да правим избори и да разбираме защо ги правим. Между двете крайности, привързано и традиционно родителство, има доста празно място и начинът, по който всеки от нас родителства, е лично решение. Може да изберете да практикувате NP и нищо друго. Бебеносенето може да е физически невъзможно за вас. Или бебешкото легло да е най – сигурното място за вашето дете. Практикувайки дори само една или две от техниките за NP, вие ще успеете да заздравите и задълбочите връзката с детето си. Вярвайте в инстинктите си и правете това, което чувствате, че трябва за вашето семейство.

Хората очкват бебетата да плачат постоянно, да нямат зрителен контакт или да изглеждат безучастни. Очакват децата да са трудни, „с характер“, да имат постоянно проблеми и нещо да не е както трябва. Но биологически не е нормално бебетата да се държат по този начин. „ Бебето ти прави очен контакт, смее се и се усмихва!“, „Детето ти е толкова щастливо – не е възможно винаги да е такова, нали?“. Това са част от коментарте, които привързаните родители чуваме често. Да, концепцията за NP звучи неконвенционално, но в нея има логика и е автентична. Тя се е практикувала винаги!

Но обществото еволюира, нали? Живеем в къщи. Имаме електричество, смартфони,  хибридни коли, напреднали сме толкова много. Не е ли нормално и родителството да еволюира, да стане по – цивилизовано, да включва повече приспособления? Може би. И това е аргумент, който всеки бебешки магазин би дал. Но ако бебетата можеха да говорят, биха ни казали нещо различно. Биха ни казали да си пестим парите, защото бебетата се раждат със своите вродени инстинкти. Те не знаят, че са родени през 2017 г., вместо в каменната ера. Те са пещерни бебета! Ще ни кажат, че всичко, от което имат нужда, сме ние – техните информирани и смели родители, които следват инстинктите си.